Ana içeriğe atla

Lee Manhee'nin Shincheonji'yi Kurmadan Önce Üyesi Olduğu Kilise ve Dini topluluklar


Lee Man hee
  Lee Man-hee, Shincheonji Kilisesinin kurucusudur. Temmuz, 1931'de Gyeonbuk Cheongdo'da doğmuştur. Çocukluğu sıradan geçmiştir. 17 yaşında Seul'deki abisinin yanında yaşamıştır. Bir gün bir kilise görevlisi tarafından kiliseye götürülüp vaftiz edildi. Böylece din hayatına giriş yaptı. Sonrasında tekrar memleketine dönüş yaptı. Burada Punggag Presbiteryen Kilisesine katıldı. 1957 senesinde bir akşam evdeyken ''Park'ın ruhu'' ve ''Öğrenci cümle okuyucu'' denen kitapları okuduktan sonra gizemli bir deneyim yaşadı. Nasıl dua edileceğini dahi  bilmediği bu dönemde evin arkasındaki alanda gökyüzüne bakarak dua ettiği sırada aniden bir yıldız kafasının üstüne kadar inip helikopter gibi dönmeye başladı. Çok şaşırdığı için; ''baba, şu yıldıza bak!'' diye bağırarak  babasını uyandırdı.
  Lee manhee, 23 yaşına kadar zamanını memleketinde geçirdi. Park Tae seon'un hastalıkları iyileştirdiği dedikodularını duyunca cüzzam hastalığının tedavisi için Park'ın kurduğu Gyeonggi Bölgesi'ndeki Sosa İnanç Köyü'nde yaşamaya başladı. 
Park Tae seon
 1967'de bu gruptan ayrılıp Gwacheon'daki ''genç kuzu'' Yoo Jae-Yeol'un Chanmakseonjeon (Çadır Tapınağı) Kilisesi'ne girdi. O sırada Yoo Jae-Yeol, kendisini babası Yu In-gu ile birlikte ''iki tanık ve iki zeytin ağacı'' olarak görüyordu. Büyük bir antlaşma sandığı yapıldı. Bu antlaşmanın içinde Tanrı'dan aldığı vahiy beyan ediliyordu. ''30.12.1970 tarihinde Tanrı'nın egemenliği gelecek''. Bu haberin yayılmasıyla Yoo Jae yeol, ilerde 1970'te Gwacheon Barajı önünde İsa'nın ikinci kez geleceği cennetin önünde binlerce kişiyi topladı. Dağın eteğine evler inşa ettirerek bir köy oluşturdu. Bu sırada Lee Man-hee sıvacı olarak geçimini sağlıyordu. Fakat, 1970 senesinde bu cennet başarısızlığa uğradı. Lee Man-hee üyeliğini geri çektiği sırada büyük bir kargaşa çıktı. Chanmakseonjeon'un görevlisi Song Dong-won  ve Albay Shin kendilerini yeni ''iki tanık ve iki zeytin ağacı'' olarak ilan etti. Kutsal Kitabı iyi bilen Son Dong-won yetkiyi ele geçirmeye çalıştı fakat başarılı olamadı. O sırada, Mok Young-deuk;
           Sahibi gelene kadar
Krallık asası Yahuda'nın elinden çıkmayacak,
Yönetim hep onun soyunda kalacak,
Uluslar onun sözünü dinleyecek. Yaratılış 49:10
 
Yoo Jae-yeol
 ayetinde ki vaadi ortaya koyarak kendisinin "gerçek  tanrının yolu" olduğunu iddia etti. Yoo Jaeyeol'un kilisesindeki birçok kişi Mok Young-deuk'ı takip etmeye başladı. O sırada Lee Man-hee, Mok Young-deuk'ın 12 havarisinden 6. sıydı. 
 Mok Young-deuk ile ayrıldıktan sonra Lee Man-hee, 1978 senesinde daha önceden Chanmakseonjeon Kilisesindeki 7 melekten (mikail) biri olan Baek Manbong'un Jaechangjo (Yeniden Yaradılış) Kilisesi'ne katılıp 12 eğitim görevlisinden 11'incisi olarak atandı. Kilise'deyken Baek Man-bong, Yoo Jaeyeol'dan sonra en popüler olan kişiydi. 
  Fakat Baek Man-bong'un iddia ettiği kıyamet gününde herhangi bir şey olmayınca Lee Man-hee, Baek Man-bong ile kavga edip 1980 senesinin mart ayında bu kiliseden'de ayrıldı. 
Park Tae seon, Yoo Jaeyeol, Mok Young-deuk ve Baek Manbong tarafından cennet vaatleriyle kandırılan Lee Man-hee  yine kendi gibi oradan ayrılan Hong Jong-hyo, Kim Jong-taeg ve Lee Man-chung ile birlikte evinde toplanıp Shincheonji (Yeni yer yeni gök)'in ilk grubunu oluşturdu. 
  O sene eylül ayında, geçmişte inandığı Yoo JaeYeol'a hakaretten tutuklandı. Ertesi yıl, şubat ayında serbest bırakıldıktan sonra bir kaç takipçisiyle planladığı topluluğu oluşturmaya başladı. Lee Man-hee ve Shin Kwang-il, kendilerini ''iki tanık''; İlyas ve Musa olduklarını iddia ettiler. Sonrasında Shin Jong-hwan ile kendisinin ''iki tanık'' olduğunu duyurdu. Bir süre sonra da Hong Jong-hyo ile kendisini ''iki tanık'' olarak tekrar değiştirdi. Lee Man-hee, Hong Jong-hyo ile de ayrıldıktan sonra kendisini Musa mertebesine terfi etti.
 Bundan sonra da kendisinden havari Yuhanna olarak   bahsetti. Böyle devam ederken en son Kutsal Ruh mertebesine   kadar geldi.

 Lee Man-hee 1984'de Tanrı'dan vahiy aldığını söyleyerek Shincheonji'yi kurdu. O zamandan beri 32 sene süresince, 12 oymağı oluşturup 200.000 inanana büyüdüğünü ileri sürmektedir. Böylece Kore toplumunu tehdit eden tarikatlar arasında en başı çeken grup oldu. 

Yukarıda da bahsedildiği gibi Lee Man-hee, Kutsal kitabı 24 sene boyunca, Park Tae-sun'un Protestan grubundan, Yoo JaeYeol'un Chanmakseonjeon'undan, Mok Young-deuk'dan ve Baek Man-bong'un Jaechangjo'sundan öğrendi.  


kaynak: 

Yorumlar