Ana içeriğe atla

Shincheonji'nin Mürit Toplamak İçin Kullandığı Taktikler

Her yeni dinin kurulduktan sonra mürit toplama ihtiyacı ortaya çıkar. Bunların en çok kullanılanları ''İsa'yı, Tanrı'yı veya herhangi bir kutsal kimliği'' rüya vs aracılığıyla gördüğünü ve seçilmiş olduğunu iddia etmektir. Modası geçmeyen bu taktik Musa, İbrahim, Muhammed gibi ünlü kişiliklerde işe yarayınca kullanılmaya yllardır devam edilmektedir. Günümüzde Fetullah Gülen'in, İslamın en önemli karakteri Muhammed'i rüyasında gördüğünü ve 15 Temmuz darbesini onayladığını söylemesi takipçilerini ateşleyip yüzlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. 
 Shincheonji'nin lideri Lee Man Hee'de İsa ile karşılaşması ve onun seçilmiş kişi olduğunu söylemesi de bu muzicelerden birisidir. Tanrı adına yalan söylemenin kötü bir şey sayılmadığı aksine iyi görüldüğü Shincheonji müritlerini nasıl topluyor? 

1- Farklı isimlerle dernekler kurmak ve barış etkinlikleri düzenlemek
En büyüğü HWPL olan bu dernekler dinler arası diyalog, dünya barışı gibi konularda çeşitli ülkelerde görüşmeler ve konferanslar düzenlemektedir. Aynı zamanda etkinliklerini binlerce kişilik stadyumlarda her sene yapmaktadırlar. Bu etkinliklere katılanların hepsi Shincheonji üyesi değildir. Dünyaya kendilerinin ne kadar çok kişi olduklarını göstermek için çeşitli ülkelerden getirdikleri hiç bir şeyden haberi olmayan kişiler de vardır. 
Türkiye'de çeşitli barış seminerleri ve etkinlikler düzenleyerek üye toplamaktadırlar. Seminer katılımının yarısını eski üyeler oluşturur ve yeni gelenlerle ilgilenmekle görevlidirler. Yeni gelenin seminerle ilgili görüşlerini öğrenirler ve tarikata almaya uygun olup olmadığı kontrol edilir.

Tarikata alınmaya uygun olmayanlar; 
Eşcinseller, başka şehirde yaşayanlar, ailesine aşırı bağlı olanlar, aşırı milliyetçiler, koyu ateistler, tarikata zaman ayıramayacak kadar meşgul olanlar, dini konulara ilgisi olmayanlar, eğlenceye aşırı  düşkün olanlar vs... 
2- Korece dersleri, Kore kültür etkinlikleri
Ücretsiz veya çok ucuza korece dersleri yaparak çok fazla mürit topladılar. Kore'yi zaten seven kişiler bu insanlardan şüphelenmeden peşlerinden gidebiliyorlar.



3- Ücretsiz Psikolojik danışmanlık
Güney Kore'den Türkiye'ye kültür araştırması veya psikolog ofisi açmak istediklerini söyleyerek size anket yapma teklifinde bulunurlar. Anketin sonucunu bir sonraki buluşmada vereceklerini söyleyerek zaman kazanırlar. Bu sırada bilgileriniz kontrol edilir, isminizden facebook veya instagramınız bulunup incelenir. Eğer tarikata uygun görülürseniz anket sonuçları için buluşma teklif edilir. 

4- Çeşitli bahanelerle tanışmak
Starbucks'ta tek başınıza kahvenizi yudumlarken bir anda yanınıza bir yabancı gelir. Belki telefonu bozuktur sizinkini kullanmak için ister veya türkçe bilmediğini söyleyerek yardım ister. Günlük üye bulma kotalarını doldurmak söz konusu olduğunda her yolu denerler.

5- Duygu Sömürüsü
Diyelim ki üyelerle bir şekilde arkadaş oldunuz fakat anlattıklarını onaylamıyorsunuz. Bu durumda grup arasında en çok zaafınız olduğu kişiyi kullanarak sizi geri döndürmeye ikna etmeye çalışırlar. Örnek vermek gerekirse; tarikat derslerine artık gelmek istemeyen fakat ordaki insanları sevdiği için görüşmeye devam eden bir arkadaşım vardı. Bu arkadaşımın en sevdiği kişiye ''instagramda Kore'ye döneceğine dair paylaşım yapması'' emri verildi. Kore'ye dönmesi söz konusu bile değildi tabiki. Amaç arkadaşımın kendisini kötü hissedip son günleri de olsa birlikte geçirmesini sağlamaktı. Bu tarz duygu sömürme işlerini çok iyi yaptıkları için üyenin tarikattan ayrılması zor oluyor. 

6- Açtıkları restoranda çalışan garsonlar ve müşteriler

Bu yolla bir çok mürit topladılar. Çalıştırdıkları garsonlar tarikata uygun değilse işini nasıl yaptığı önemli değil kovulup yenisi alınıyordu. Restoranı takip edenler sürekli ''eleman arıyoruz'' ilanlarını görmüştür. Tarikata üye arıyoruz diyemedikleri için bu şekilde bir yol izlemektedirler.
Çeşitli etkinlikler düzenleyerek gelen müşterilerle arkadaş olmaya çalışmaktadırlar. ''Bts ve EXO etkinliği'' yaparak hayranlardan mektup yazmaları ve grup üyelerine iletecekleri söylendi fakat hiç biri üyelere ulaştırılmaya çalışılmadı bile.

6- Tanışma ve dil uygulamaları
Hellotalk ve Tandem başta olmak üzere çeşitli uygulamalarla mürit toplarlar. Ben de hellotalk kurbanlarından biriyim. Burada tanıştığınız kişiler sizinle buluşmak istediğinde bir kez daha düşünün. 










Yorumlar