Ana içeriğe atla

shincheonji tarikatı

  Kurucusu Lee Man-hee olan Shincheonji (Yeni Yer Yeni Gök) Güney Kore'de ortaya çıkmış bir Hristiyan tarikatıdır. Türkiye'de dahil bir çok ülkede faaliyet göstermektedir. Kurulduğu 1984 yılından beri 220.000 civarında takipçi kazandı.


  Kendilerini Kutsal Kitabın son bölümü olan Vahiy'nin gerçekleşmesi olarak tanımlıyorlar. Öğretiye göre 3-5 sene içinde 144.000 kişi tamamlandığında dünya, şeytanın egemenliğinden çıkıp Tanrı'nın egemenliğine geçişe başlayacaktır.
  Tarikat ismini vahiy kitabında vaat edilen 'yeni yer yeni gök' den almakta. Orjinal ismi; Shinchonji, Church of Jesus, the Temple of the Tabernacle of the Testimony.
  Güney Koreliler Shincheonji'yi zararlı bir tarikat olarak görüyor. Çünkü aile yapısına büyük ölçüde zarar vermekte.
  Tarikat üyeleri kendilerine yapılan yıkıcı propagandaları aşmaları gereken bir test olarak görüyorlar. Aileleri de bu testin bir parçası olabilmekte. Tekrardan çocuklarına veya annelerine geri kavuşmak isteyen mağdurların çabaları çoğu zaman boşa gidiyor. Çünkü tarikat üyeleri bu durumu şeytanın ailelerini kullanarak onları Tanrı yolundan saptırmak istediği şeklinde yorumluyorlar. Bunun üstesinden gelebilirlerse şeytanı yenmiş oluyorlar. Yüzlerce aile bu şekilde parçalanmakta.
  Üyelerin en önemli görevi tarikata yeni insanlar katmaktır. ''Balık tutmak'' dedikleri bu olay Tanrı'nın ülkesini kurmada en önemli görevdir. Türkiye'de ana merkezleri Şişli ve Kadıköy'de bulunmakta. İnsanlara yaklaşmak için anket yaptıklarını veya Türkiye'ye yeni geldiklerini ve bir psikoloji merkezi açmak için Türk insanlarını tanımak istediklerini söyleyerek numaranızı alırlar. Daha sonra eğer sizi uygun görürlerse tekrar buluşmaya çağırırlar. Bu buluşmalarda sizin dini inancınızı, aile yapınızı, haftada kaç gün boş vaktiniz olduğunu sorup eğitimlere uygun olup olmadığınız ölçülmekte. Eğer uygunsanız önce yüreğinizi kazanmaya çalışırlar. Eğlenceli etkinlikler yapıp birbirinize güven duymanız sağlanır. Bu süreç bazen 1 sene bazen 1 gün sürer. Kişiden kişiye değişmektedir.
  Derslere başlandığı sırada öğretmenle birlikte aslında tarikat üyesi olan ama sanki ilk defa dinliyormuş gibi rol yapması istenen biri daha gelir. Daha önce sizin düşüncelerinizi öğrendikleri için sizinde destekleyeceğinize emin oldukları konulardan bahsedilerek güven kazanmaya çalışılır.
  Dersler bitince yebe denilen ibadetlere katılabilirsiniz. Bu tapınma törenlerinde beyaz giyme zorunluluğu vardır. Bir binadan çıkan beyaz giyinmiş insan topluluğu görürseniz buranın Shincheonji'ye ait bir merkez olduğunu anlayabilirsiniz.

   Bu ibadetlerde ölümsüz olan tarikat liderlerinin Tanrı'dan vahiy gelen sözlerini dinleyerek her hafta temizlendiklerini düşünürler. Tanrı'ya ulaşmanın tek yolu Lee Man-hee'dir. Ve eğer 144.000'den biri olmayı başarabilirseniz sizde ölümsüz olabilirsiniz. 87 yaşındaki liderlerinin daha önce hastanede yatarken bir süreliğine ölüp tekrar dirildiğine inanmaktadırlar.
Türkiye'de üye sayıları hızla artmaktadır. Kadıköy'de açtıkları restorandan gelirlerini karşılamaktadırlar. Şişli'de ana merkezlerinde Korece dersleri ve çeşitli etkinlikler düzenlemektedirler. Son zamanlarda İzmir Alsancak'ta da faaliyet göstermektedirler.

Yorumlar