Ana içeriğe atla

Güney Kore'de Neden Bu Kadar Çok Dini Cemaat Var?

 Şimdi size bir ülke portresi çizeceğim. Bu ülkenin başbakanı, ölen kızı ile konuşabildiğini iddia eden bir tarikat lideri tarafından yönetilsin. Ülkesini tüm tehlikelere karşı koruması gereken bu başbakan, en önemli askeri sırları bile bu tarikat lideri medyuma sızdırsın. Hatta medyumun şahsi jigolosunu torpille danışman yapabilsin. Evet, bahsettiğim bu ülke başlıktan da tahmin edebileceğiniz gibi Güney Kore.
Bundan birkaç sene önce yukarıda anlattığım skandal gün yüzüne çıktı ve o zamanki Devlet Başkanı Park Geun-Hye istifa etmek zorunda kaldı. Durum böyle olunca da herkes Güney Kore’deki cemaatlerin niceliğini ve niteliklerini merak etti. Epey ilginç bir konu olduğundan ben de bundan kısa bir süre önce bu kervana katıldım ve kendi çapımda ufak bir araştırma yaptım. İşte bulduklarım.

Kore halkı neye inanıyor?

Öncelikle Korelilerin neye inandıkları üzerinde durmamız gerekiyor. Açıkça söylemek gerekirse Korelilerle Türklerin inanışları arasında epey paralellikler bulunuyor. Şöyle ki Türkler nasıl Müslüman oldukları halde Tengri-Şamanist inançlarından kalan bazı ritüelleri terk etmedilerse (Ağaçlara çaput bağlamak, nazar boncuğu asmak), Koreliler de aynı şekilde Şamanlara olan inançlarını kaybetmediler. Öyle ki ülkede birçok çift, Hristiyan oldukları halde evlenmeden önce bu din adamlarına danışmaya devam ediyor.

Yorumlar