Ana içeriğe atla

Din ve Tarikat arasındaki farklar

1) TARİKAT:Akranlara, bir presbiyere, bir bölüme ya da ortak liderlere karşı hiçbir sorumluluğu olmayan, 
tüm kuralları kendi kuran, tek ve sorgulanmamış lider.
DİN: Çokluk ve liderlik hiyerarşisi, güçlerini kötüye kullanan liderleri çıkarmak için bir mekanizma da dahil olmak üzere bir tüzük veya kilise anayasası ile birbirlerine karşı sorumludur.

2) TARİKATÜyeler genellikle bir grup ya da komün içinde, genellikle liderle birlikte yaşarlar.
DİN: Üyelerin kendi yaşamları ve evleri vardır ve ibadet etmek veya sosyalleşmek için bir araya gelirler, sonra aile evlerine geri dönerler.

3) TARİKAT: Üyelerin dışarıdakilerle etkileşimde bulunmalarına / sosyalleşmelerine izin verilmez ve çoğu zaman arkadaşlarından ve ailelerinden ayrılmaları gerekir.
DİN: Aile üyeleri dinin bir parçası olmasa bile, neredeyse her zaman aile ilişkilerini teşvik eden yandaşlarının arkadaşlarına ve ailesine saygı duy.


4) TARİKAT: Genellikle uyku yoksunluğu, yetersiz beslenme, ikna odaları, klasik beyin yıkama teknikleri
DİN: Üyeler, istedikleri gibi gelip gitmekte özgürdür.


5) TARİKAT: Üyelere günlük olarak neye inanmaları gerektiği söylenir, ancak üyeleri tutmak için kullanılan yoğun, ancak ince telsiz teknikleri kullanılır.

DİN: Öğretim ve çalışma grupları, tüm üyelere içgörülere katkıda bulunacak şekilde karşılıklı olarak teşvik edilir.


6) TARİKAT: İnisiyatiflere genellikle kültün sadece "seçkin" üyelerinin ulaşacağı söylenir. Bu kalmak ve kült için daha fazla adanmış olmak için bir teşviktir.
DİN: Herkesin ilerleme, liderlik pozisyonları ve katılım için aynı gereksinimleri ve fırsatları vardır.


7) TARİKAT: Dogma  küçük parçalar halinde beslenir ve dogma hakkında daha fazla bilgi edinmek organizasyona daha fazla bağlılık gerektirir.
DİN: Tipik olarak tüm inançlar, bazı inançları gizli tutma çabası olmadan kamuya açıktır.


8) TARİKAT: Taraftarlar, “onlara karşı biz” terimiyle “onlardan” tamamen yabancılaşma düşüncesine teşvik edilir, hatta düşünmeye zorlanır.
DİN: Üyeler kendilerini laik iş yerlerinde ve halka açık olarak akranları arasında sessizce örnek göstermeye teşvik edilirler. 


9) TARİKAT: Üyelerin tarikatı terk etmelerine genellikle izin verilmez. Yabancılar arasında geçici geziler bile çiftler halinde veya her zaman güvenilir bir üyesi olan gruplar halinde yapılır.
DİN: Toplantılar, üyelerin istedikleri gibi gelip katılabilecekleri düzenli aralıklarla yapılır.

10) TARİKAT: Taraflarından önemli ölçüde  fazla zaman ve para ister,  bir kişinin hayatında tasarruf edip kuruluşa ilerletmesi istenir. Genellikle totaliterdir ve bireyin kendini örgüt veya teolojiye bırakmasını talep ederler.
DİN: Para ve zaman yatırımı gönüllüdür. 


11) TARİKAT: Çalışmalar, liderlik ve mali konular hakkında gizlidir.  Lider ve güvenilir bir üye dışında hiç kimse paranın nereye gittiğinin farkında değil.

DİN: Liderin faaliyetleri konusunda hiçbir gizlilik yoktur, tipik olarak bunlar çok şeffaftır. Mali tablolar kilise üyelerine açıktır.

Yorumlar